Кожен городник хоч раз стикався з цим розчаруванням: замість соковитої та великої ріпки цибуля раптом випускає стрілку.

Урожаю можна не чекати, а зберігатиметься така цибуля буде погано. Чому це відбувається? Фахівці розкрили секрет, про який знають лише одиниці.

Цибуля, город, зображення із вільних джерел

Виявляється, справа зовсім не в примхах природи, а в наших помилках.

Головний винуватець – неправильний вибір посадкового матеріалу. Велика сіянка (цибулини більше 30 мм) майже завжди йде в цвітіння. Усередині такої цибулини вже закладено програму на розмноження, і всі сили вона віддає стрілці, а не ріпці.

Є й інша пастка – умови зберігання. Якщо тримати сівалку при температурі вище +5 °C, вона починає проростати. А проросла цибуля на грядці практично гарантовано зацвіте.

Популярні новини зараз

Велика реформа пенсій в Україні: як зміниться життя пенсіонерів

Довідки за $20 000: центральна ВЛК розпочала полювання на ухилянтів із фальшивими діагнозами

Рецепт, від якого пахне затишком: вершково-грибний пиріг з картоплею, який хочеться їсти прямо з запалу-спеку

"Ой, Світлано…": Максим Галкін заговорив українською, поки Лобода мовчить

Показати ще

Щоб уникнути лиха, досвідчені городники радять:

  • зберігати сівок у сухому та прохолодному місці,
  • сортувати його за розміром (краще брати дрібний та середній),
  • перед посадкою замочувати в сольовому чи марганцювальному розчині.

Город, цибуля, зображення з вільних джерел

Не менш важливим є і час висадки: рання посадка в холодну землю збільшує ризик стрілкування.

А що робити, якщо стрілка все ж таки з'явилася? Видалити її можна, але великої ріпки вже не буде рослина витратила сили на цвітіння. Таку цибулю краще пустити на зелень: перо в неї залишається ароматним та соковитим.

Висновок простий: профілактика – єдиний спосіб зберегти врожай. І починається вона не навесні на грядці, а ще взимку - у момент вибору та зберігання посадкового матеріалу.

Читайте також:

Рослини-довгожителі: що можна вирощувати на одному місці роками та отримувати врожай.

Урожаю більше не буде, а городи не витримають: що важливо знати після збирання овочів.